Från morot till energi

Bild

Hur ska jag börja samla mina tankar kring motivation? Efter att ha diskuterat och filosoferat kring ämnet en längre tid tänkte jag skapa ett antal inlägg här på bloggen.

Först vill jag bara slå ett slag för Edvard L Deci. Hans forskning på området motivation är absolut state of the art. Nu har jag sagt det. Läs gärna mer om honom och hans forskning på Self-Determination Theory.

Jag tänkte dock inte ägna dessa inlägg åt forskningen utan mer försöka reflektera kring erfarenheter och samtal. Motivation är på något sätt det som överhuvud taget får oss att fungera. Att helt förlora motivationen gör oss totalt apatiska. Något inom oss måste säga: gör det, för att vi ska göra det. Det kan vara av tvång eller fri vilja men likväl är det en form av motivation.

Inläggen är tänkta att komma ut lite då och då. Jag samlar länkar till artiklarna på undersidan: motivation, här på pedagogikbloggen.

Min utgångspunkt är att vi idag ägnar för mycket tid till att diskutera metoder, mätningar, chef och ledare när vi istället borde prata motivation. Hur hjälper vi våra anställda, medarbetare eller studenter att öka sin motivation? Vad måste vi tillgodose för att väcka lusten till arbete, studier eller lagarbete?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: