Ledarskap i klassrummet

Idag har jag läst två givande inlägg som jag tänkte kommentera. Båda handlar om delaktighet från elevernas sida och kreativt tänkande från lärarens.

Dan Svanbom (@dansvanbom) talar på sin blogg om att kliva ur den komfortabelt zonen för att hela tiden utveckla sin lärarroll. Han talar också om fördelarna med att involvera eleverna själva genom att själva få tänka på hur de ska visa upp att de tillägnat sig sina kunskaper.

Cecilia Härsing (@ceciliaharsing) skriver i inlägget ”när eleverna får bestämma”, hur hon skapar delaktighet vilket i sin tur leder till motivation hos eleverna.

Båda dessa inlägg är kanske för de flesta självklara. Jag vill ändå lyfta dem som utmärkta exempel på hur man skapar motivation. Att vara delaktig och inte minst känna att man är med och påverka tillhör några av de mest motivationsskapande åtgärder man kan arbeta med.

Just i denna del -att skapa motivation, tror jag att debatten kring skolan har kört vilse ibland. Att jobba med elevers delaktighet och låta dem vara med och bestämma och utforma ,tror jag av vissa missuppfattas som att man släpper ledarskapet till eleverna. Båda dessa exempel tyder dock just på motsatsen.

Riktigt ledarskap bygger inte på att diktatoriskt bestämma allt. Riktigt ledarskap bygger på att skapa motivation. Därefter rikta motivationen i en riktning som i detta fall får anses vara lärandet.

Läs gärna dessa båda exempel som båda är goda praktiska tillämpningar av modernt ledarskap i klassrummet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: