Elitsatsning för barn?

Fotboll

Jag är trött på satsningar. Jag är trött på elit och stenhårda krav. När en vuxen berättar för ett barn att den måste satsa eller ta i för att platsa har vuxenvärlden misslyckats. Vi vet att det är viktigt att satsa för att nå långt men vi har inte förstått att vi inte kan avkräva det. Jag tror i många fall att vuxna som lägger stor press på sina barn gör det i någon slags välmening för att de vill att deras barn ska ”lyckas”.

Kanske är det just här som jag tror felet ligger.

Jag känner väldigt många som satsat sitt yttersta. Nått upp till landslagsnivå eller till mycket exklusiva och privilegierade utbildningar. Vissa har gjort det genom stenhård press från hemmet och andra av egen fri vilja. Jag är helt övertygad att många kommer långt genom att pressas till det yttersta av någon annan men jag tror inte det är den bästa vägen. Ett tydligt och extremt exempel på detta är de kinesiska barngymnasterna. De är helt fenomenala. Det enda problemet är att många av barnen gråter på sina träningar och att endast ett fåtal av dessa ledsna flickor faktiskt når den yttersta eliten. Alla andra får göra något annat eftersom de inte duger i elitgrupperna.

Nyckeln jag far efter är glädje, intresse och mod att utforska. Med den ingrediensen kommer engagemang och hängivenhet. Kan vuxenvärlden smitta och lära barn att bli engagerade och hängivna har vi lyckats. Så länge barnet inte satsar på något kriminellt är det ju egentligen sak samma, så länge man ser att det brinner lite i ögonen när barnet tar sig an sitt intresse.

Ingen människa kan avkräva engagemang av en annan men vi kan däremot skapa bra förutsättningar. Vi måste visa barn hur kul det kan vara att ge sig hän åt något och fullkomligt uppslukas av det. Vi måste också respektera om barnet vill prova något nytt eller göra på ett annat sätt.

Det högsta betyg en pedagog eller tränare kan få är när barnen satsar av egen fri vilja. När man lyckats smitta med sitt engagemang. När barnet är tryggt och vågar misslyckas och försöka igen.

Hela detta inlägg vänder sig mot tidiga elitsatsningar för barn. Jag tror helt enkelt inte på konceptet. Det kan säkert ge en och annan duktig idrottare eller ”super elev” men mer än så blir det inte, och då känns det hela ganska fjuttigt. Glöm inte heller hur många som fullkomligt slagits ut på vägen.

Annonser

2 svar till “Elitsatsning för barn?”

 1. Peter

  Kinesisk gymnastik är en riktigt vidrig företeelse avseende talangsökandet och träningsmängden. Barn får inte vara barn utan är bara ett medel för staten att visa upp sin perfektionism.

  Svensk gymnastik är inte bättre den. Grymt hård talangjakt där små tjejer i 8 årsåldern som kan gå ner i spagat, split men ändå ses som för stela för att lyckas. Det är helt galet. Vilken sjuk selektering.

  En skillnad på svensk och kinesisk gymnastiksatsning finns. I kinesisk gymnastik är det statens driv att visa hur effektiv staten är medan svensk gymnastik bygger på enskilda tränares vilja att få fram stjärnor.

  Går du in i en gymnastikträningsanläggning i Kina är det sannolikt att de har välutbildade tränare, idrottsläkare, sjukgymnaster, naprapater, fystränare mm som stöd. I Sverige är det sannolikt att det finns en tränare som eventuellt har egen erfarenhet plus någon kortare tränarutbildning.

  Min slutsats är att elitgymnastik i Kina är vidrig men det är troligen ändå farligare för svenska gymnaster.

  / Peter

  Svara
 2. utbildaren

  Tack för intressant inlägg Peter. Håller med om att syftet troligen skiljer sig mellan oss och Kina. Hur som helst hemskt att använda barnen för att ”ge ett uttryck för den perfekta staten”. Cyniskt om inte annat. Frågan är om man i Sverige tror att man gör barnen en tjänst genom att pressa dem till sitt yttersta? Eller är det bara ett självförverkligande och ego-kick hos föräldrar och tränare.

  Skulle vara intressant att se en studie på ämnet ”vad hände med alla som slogs ut”. Djupintervjuer med barn som enligt tränare och vuxna inte var talangfulla nog. Framförallt hur blev deras förhållande till idrott och hur påverkade dessa vuxna förebilder deras syn på sig själva.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: