En förenklad men viktig saga om skolan

Etchingham School 1946

Etchingham School 1946 (Photo credit: ttelyob)

Tänk er om vi kunde resa i tiden. Vi leker med tanken att vi kunde åka tillbaka i tiden några hundra år och hämta en människa och ta denne tillbaka till vår tid. Vi tänker oss att det är möjligt och att han nu landat på ett fält strax utanför en större stad. Ensam på fältet står nu denne man och tittar och undrar vad det var som hände.

En kvinna passerar fältet och får syn på denna man från ”dåtiden”. Hon pratade med honom och förstod att han kom från en svunnen tid och bestämde sig för att visa staden och hur mycket som hänt på de 200 år som han rest fram i tiden.

Först pekade hon på en liten prick i luften och förklarade att det var ett flygplan. Med hjälp av den maskinen kan flera hundra personer färdas genom luften till alla platser på jorden inom loppet av timmar. Det som tidigare tog många veckor att färdas över hav för att nå kunde man nu nå med flygplan på timmar. Fantastiskt tänkte mannen men han hade verkligen svårt att förstå hur det var möjligt. En massa människor i ett metallhölje som flög i luften, det var verkligen fantastiskt.

Efter en stund gick de förbi ett café. De gick in och kvinnan tog upp sin dator och kopplade upp sig mot det trådlösa WIFI som fanns på caféet. Hon skickade ett mail och förklarade att man nu kunde sända post som kom fram på en sekund, var som helst i världen. Mannen såg frågande ut. Hur var det möjligt? En sekund för att skicka ett brev var som helst – otroligt!!!

De passerade motorvägar, skyskrapor, reklamskyltar i neon och hela tiden förundrades mannen över hur fantastiskt mycket som hänt i samhället. Kvinnan bestämde att de skulle gå vidare hem till henne och ta en tupplur för att smälta alla intryck. På vägen hem till henne passerade de en skola. Mannen tittade in genom fönstret och såg en lärare framme vid en tavla och en massa elever vid bord sittandes framför. Något barn räckte upp handen och läraren pratade och ritade på tavlan.

Äntligen skrek mannen, detta är något jag känner igen. Detta är ju en skola, just så som jag känner igen den.

Slutsatsen av den historia är egentligen bara att fundera över om vi verkligen varit tillräckligt kreativa i att utveckla metoderna för utbildning på det sätt som samhället utvecklats i övrigt. Nu sticker jag ut hakan och ifrågasätter dagens skolpolitik, jag uppfattar den som bakåtsträvande. Utveckling som jag ser det är inte att försöka återskapa en tid som varit. Utveckling för mig är att våga tänka nytt och våga ta risker för att komma vidare. Den politik som förs idag romantiserar dåtid och glömmer det faktum att samhället i övrigt har utvecklats och det måste skolan också göra. 

Tack till Dirk Van Vierssen, professor i pedagogik från Holland, för dina insiktsfulla iakttagelser.

För fördjupning på samma tema läs 1.0 Schools cannot teach 3.0 kids

Skärmavbild 2013-07-12 kl. 20.39.23

Skärmdump från Twitter @EdwardJensinger på samma tema från 12-7 2013 -kloka och insiktsfulla barn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Grundläggande HTML är tillåtet. Din epostadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på det här kommentarsflödet via RSS

%d bloggare gillar detta: